Digitale ontmoetingen @ netdays 2004 / programma

22/11-27/11
13 rue Mercelis straat – 1050 Elsene
Voor inschrijvingen: tel. 02/ 515. 64. 63 (vanaf 14u tot 17u)
Vrouwen en informatica: een gecodeerd bestaan?
Een week van workshops en ontmoetingen om vrije en open informaticatools en -talen te bestuderenleren kennen, te begrijpen en te gebruiken.
Samen met kunstenaars, vrouwen die de nieuwe technologieën in hun werk gebruiken, vrouwen in beroepsopleiding en informatica-lesgeefstersopleidsters, muzikanten, onderzoeksters, technici, juristen, politieke verantwoordelijken, militanten, nieuwsgierigen…
Ontdek wat een zoekmachine is, een portaal, een server, het publiek domein, de « “creative commons” », vrije software, gratis software, SPIP, linux,… Denk na over hun/onze tools, hun/onze taal, hun/onze productie in de context van het publiek domein en het cultureel erfgoed.

Download hier het gedetailleerde programma
Dit programma wordt u aangeboden voorgesteld door Interface3, en Constant vzw in het kader van ADA , met de steun van de Gemeente Elsene, in het kader van Netdays 2004 en Mais qu’est-ce qu’elles font!.En het is geïnspireerd op de ervaringen met de Digitales et de Cybersoda

Download hier het gedetailleerde programma

Workshops:
22/11 9u00 en 13u00: Wij en de machine: de PC van binnenuit bekekengezien
23/11 9u00 en 13u00: Linux install party. Dit is het moment om het zelf te doen of anderen het te zien doen.
24/11 9u00: Ontdek de internet, zoekmachines en het surfen
24/11 13u00: Cybersoda: iInitiatie in programmeren voor adolescenten: ontdek de “codes” van de basis HTML-taal
24/11 13u00: Test de on-line spelletjes, op console, op GSM: selectie, discussies
25/11 9u00 en 13u00: Initiatie in het gebruik van alternatieve software voor burotica (http://www.openoffice.org) en publicatie (http://www.spip.net)
26/11 9u00: De bewerking van beelden en geluid: test je creativiteit met andere open en/of gratis software

Tentoonstelling over: vVrouwbeelden: de goede, de slechte en de duivelseen: mooi, dom en duivels
Het beeld van vrouwen en mannen in de vrouw en de man in de informaticatijdschriftenmagazines.

Internettoegang: Ter raadpleging is de hele week lang is een selectie van sites toegankelijk op het gelijkvloers van het Petit Théâtre Mercelis.

Ontmoetingen

Ma 22 nov: Het beeld van de nieuwe vrouw-machine
19:00: Conferentie/Theater: Het beeld van de vrouwen en de mannen in de informaticatijdschriftenmagazines, onderzoek van het ADA-netwerk Theater door ???
Is het beeld dat we hebben van informaticamagazines, namelijk dat ze zich – bewust of onbewust – vooral richten op mannen, correct? Klopt het dat vrouwen erdaar vooral worden afgebeeld om hun schoonheid, en slechts in geringe mate om hun professionele kwaliteiten?

20:30: Film Bedwin Hacker, Nadia El Fani, 2003, 103’, Tunesië

Wo 24 nov: Tools voor ontdekking en spelletjes
19:00 Conferentie – Genderkwesties in elektronische spelletjes. Waarom vind je zelden elektronische spelletjes die beantwoorden aan de verwachtingen van de vrouwelijke spelers? Conferentie op zoek naar andere spelletjes, en naar wat vrouwen kunnen doen in deze bloeiende sector.
met Tracey McConnell-Wood, University of Dundee, Scotland – Animatie

Vr 26/11: De juridische tools
19:00: Conferentie: Wat betekenen auteursrecht, copyright, licenties, “creative commons”, patenten? Hoe zit het in België en in Europa?
met S̩verine Dusollier РCentre de Recherche Informatique et Droit des Facult̩s de Namur

Za 27/11: De openbare tools:
10-12.00: Ontmoetingen: Servers: nieuwe vrouwenhuizen?

14:00: Film: “Copy me, I want to travel” van Pauline Boudry, Brigitta Kuster en Renate Lorenz – Duitsland, 2004, 90′

15:30: Publieke ruimte, sociale ruimte, technologische ruimte: de privatisering van de tools.
“Computers zijn voor de communicatie wat omheiningen waren voor stadsdomeinen en wat wagens waren voor de straat” (I. Illich): betekent dit dat, in naam van de computer, ons de vrijheid, de autonomie, de kosteloosheid en de “maatschappelijke bestaansmiddelen” worden ontnomen die ons door de overheid werden gewaarborgd? Biedt open source een andere benadering en, wat zijn de relaties met de overheid? Wat staat er momenteel op het spel en wat zijn de voorstellen? In aanwezigheid van vertegenwoordigers (m/v) van de wereld van de vrije software, van de Belgische e-government, van de verenigingen voor vrije elektronica…
Met een vertegenwoordigster van SPIP, Anne Kröther – ARAFOX, David Glaude – Association pour l’électronique libre, Laurence Van de Walle – raadgeefster voor de informatie maatschappij voor de Groenen in het Europees Parlement , Oliver Schneider – E-GOV